Pilot olmak isteyenlere neden test yapılır? Sorunun cevabı çok basit. Eskiden herkes pilotaj eğitimi alabilmekte ve sonra havayollarına başvurmaktaydı ancak havayollarının işe alımda yaptığı testlerde birçok aday elenmekteydi. Bu durum pilot adaylarında hem para hem zaman kaybına neden olmakta ve motivasyonu düşürmekteydi. Bu yüzden sivil havacılık genel müdürlüğü aldığı kararla yönerge yayınlayarak pilot olmak isteyenlere bazı testleri geçmeyi zorunlu tuttu. Genel olarak bu test şunları içermekte:
- İngilizce dil bilgisi testi
- Matematik ve fizik soruları içeren temel test (unutmayın uçuş fizik ve hesaptır!)
- IQ seviyesi yani zeka testi
- Hafıza testi (hem görsel hem işitsel duyu ve hafıza testi)
- Algıyı ölçmek için odaklanma ve anlama testi
- Stres eşiği ve stres altında davranış ile karar alabilme testi
- Görüş testi
- Psikomotor kabiliyetler testi
- Uzayda denge testi
- Kişilik belirleme testi
- Fiziksel yeterlilik
Yazımızda yukarıda bahsedilen testlerin neler olduğunu ve sizde neyi test ettiğini olabildiğince aktaracağız.
İngilizce dil bilgisi testi
Pilot olmak mesleki olarak uluslarası bir yer tutmakta ve bütün dökümanlar ile iletişim ingilizce olarak yapılmaktadır. Bu nedenle daha önceki yazılarımızda bahsedildiği üzere İngilizce bilmek zorunludur. Bu kapsamda isterseniz dil belgenizi verir, istersenizde teste girersiniz. Bu konuda detaylı yazımıza kesinlikle göz atınız. İngilizce dil şartı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:
Görüş Testi
Sağlık testleri kapsamında veya çok daha ön elemeler için yapılan, pilot adayının görüş kabiliyetini, renk seçimini, derinlik algısını, odaklanmasını ve genel göz kusurlarını test etmek için kullanılır. Takdir edersinizki pilotluk çok iyi derecede göz sağlığı gerektirmektedir. Temel testlerden olan ve istisna gösterilmeyen bir husustur. Bu yüzden pilot olmaya karar vermeden önce kesinlikle görüşünüzü test ediniz. UçuşOkulu.Org size görüş testini ücretsiz yapabilme imkanı sunmaktadır.
Göz testini yapmak için aşağıdaki linke tıklayın:
IQ (Zeka) Testi
Zekanın tam olarak ölçümü hala mümkün olmamakla birlikte zeka testleri insan zekası ve yaşamdaki muhtemel başarısı ile karar verme mekanizması üzerine çok etkili bilgi verebilir. Pilotlar kompleks sistemleri yönetecek ve gerektiğinde ani-karmaşık kararlar alacak kişiler oldukları için tabiki de zeka seviyelerinin ortalama üzeri ve hatta ileri olması beklenmektedir. Bu yüzden sivil havacılık otoriteleri pilot adayı alım sürecinde zeka testini ve belirli düzeyi geçmeyi zorunlu tutmaktadır. Yapılan araştırmalara göre zeka testlerinde seviyenizi normal dağılıma koyabilmek adına istatistiksel veri toplanmıştır. Bu istatistiğe göre aşağıda görebileceğiniz üzere 100 ortalama olarak kabul edilmektedir. 100 üzeri kişiler zeki olarak bilinirler.
Eğer zeka seviyenizi test etmek isterseniz aşağıdaki linke tıklayıp pilot olup olamayacağınızı test edebilirsiniz:
Kişilik Testi
Fransa’da Germanwings kazasını bazılarımız hatırlarlar, psikolojisi bozuk pilot diğeri dışarıdayken kapıyı kilitleyerek uçağın yere çakılmasına sebep olmuştu. Nitekim bir sürü insan kişilik bozukluğu olan bir pilot yüzünden hayata elveda dediler. Bu durumların tekrar yaşanmaması için havayolları çok ciddi önlemler aldılar ve kişilik testi uygulamaktalar. Bu tür testler pilot adaylarının karakterlerindeki eğilimlerin keşfedilebilmesi ve kişiliklerine dair fikir sahibi olunması için çok güzel kullanılmaktadır. Amaç disiplinli, stres altında karar verebilen, ekip çalışmasına uyumlu, kuralları uygulayan, iletişim bozukluğu olmayan, problem çözme kabiliyeti olan ve güven veren adayları alarak diğerlerini elemek.
Eğer kendi kişiliğiniz hakkında bilginiz olsun istiyorsanız aşağıdan sizin için oluşturduğumuz kişilik testini yapabilirsiniz:
Hafıza Testi
Pilotlukta hata yapmadan geçilmesi gereken emercensi (acil durum) sınavları gibi yüksek hafıza kabiliyetleri gerektiren birçok işlem vardır. Örneğin önünüzdeki bir çok göstergeye baktığınızda farklı girdileri hatırlayıp analiz edebilmek bunlardan sadece bir tanesidir. Doğal olarak pilot adaylarının hafızasının çok kuvvetli olması beklenmektedir.
Sizin için özel videolu bir hafıza testi hazırladık. Bu testte bazı nesneleri hatırlamanız gerekecek. Hafızanızı test etmek isterseniz lütfen aşağıdaki linke tıklayınız:
Psikomotor Testleri
Psikomotor testleri kişinin rasgele gelişen olaylara anlık tepki verebilme kabiliyetini ölçebilmek üzere tasarlanmış testlerdir. Temel olarak kişinin koordinasyonunu ve çevresel farkındalığını ölçer. Uçaklar çok karmaşık taşıtlardır. Bundan dolayı anlık olarak birçok karmaşık problemi analiz etmeniz gerekmekte ve anlık doğru tepkiler vermeniz beklenmektedir. Karmaşık durumlarda koordineli davranabilecek uçağa hakim olacak, çevresinde olan bitenin farkında olacak ve doğru kararları planlıca alabilecek pilot adaylarını seçebilmek adına psikomotor testleri uygulanmaktadır.
Kilit konular çevresel değişikliklere tepki verme süreniz ve dikkatinizi kullanabilme yeteneğinizdir.
Psikomotor sınavında tepki süresi istatistiği:
Sizin için sunduğumuz bu istatistiğe göre ortalama tepki süresi 250 milisaniye olarak ölçülmektedir. İyi bir pilot adayı olabilmek adına ortalama çevresinde bulunmanız psikomotoru geçebilmeniz için gerekmektedir. Kendinizi test etmek isterseniz aşağıdaki testi kullanabilirsiniz.
Psikomotor Reaksiyon Zamanı Testi
DLR Matematik ve Fizik Sınavı
Bir pilotun analitik problem çözme kabiliyeti çok önemlidir. Nitekim uçuş esnasında gerek rota hesaplarken gerekse yakıt miktarları hesaplarken bir çok kez matematik ve fizik ilkelerini kullanmak zorunda kalacaksınız. Bu yüzden ülkemizdeki bir çok havayolu şirketi DLR Sınavı kapsamında matematik ve fizik testleri yapmaktadır. Önceden hazırlanmazsanız iyi bir sonuç almanız oldukça zorlaşabilir. Nitekim yıllar önce aldığınız bazı dersleri hatırlamak zor olacaktır. Bu yüzden bu konuda kesinlikle pratik yapmanızı öneririz.
Sizin için hazırladığımız matematik ve fizik testine aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Uçuş Test Enstrümanları İzleme Kabiliyeti
DLR Sınavının ene önemli aşamalarından birini oluşturan segmenttir. Burada öncelikle bir uçağın uçuş test göstergelerini iyi bilmeli, onları okuyabilmeli ve kontrol edebilmelisiniz. Bu test, ekranınızda bulunan uçuş test göstergeleri ve joystic (oyun konsolu) ile komuta ederek verilen görevi tamamlamanızdan oluşmaktadır. Size belirli yükseklik ve hız değerleri verilerek orada durmanız istenirken aynı zamanda diğer duyularınızın işleyip işlemediği kontrol edilmektedir.
En kritik test olan bu testi tamamlamak için sizin için öncelikle bu uçuş gösterge panelindeki göstergelerin neler olduğunu ve nasıl işlediğini anlattık. Daha sonra ufak bir test hazırladık. Ayrıca joystick (oyun konsolu) yorumlarımızı da bulabilirsiniz.
- DLR Sınavı Uçuş Göstergeleri Paneli Açıklamaları
- DLR MIC Testi
- Joystick (Oyun Konsolu) Seçimimiz
DLR Sınavı Nedir ve Nasıl Çalışırım?
DLR (Deutsches zentrum für luft- und raumfahrt e.v.) yani Almanya Havacılık ve Uzay Dairesi’dir. Alman pilotlar için yetenek ölçüm sistemi geliştirmiştir ve ülkemizdeki birçok havayolu anlaşmaları sebebiyle DLR sınavlarını kullanmaktadır. Sınav yukarıda bahsedilen tüm konuları içeren ve bunları test eden bir kapsama sahiptir. Kesinlikle stres yapmayın, yukarıda verdiğimiz konuları çok iyi kavrayıp testleri yaptıktan sonra eğer yetenekliyseniz bu sınavdan geçememeniz çok zor. Sadece bolca test yapmanız gerekmekte. On tane ve her biri yukarıda bahsedilen konularda olan test tamamı aynı gün içerisinde olacak şekilde yapılmaktadır. Size koordinasyon için kullanabileceğiniz bir adet joystick kol ve matematik fizik sınavları için kağıt kalem sağlanmaktadır. Her 2 sınavdan birinde on dakikalık ihtiyaç süresi verilmekte ve öğlen yemeğinizi yiyebilmeniz için yine bir saatlik bir süre sağlanmaktadır.
CRM Sınavı Nedir ve Nasıl Çalışırım?
CRM yani Ekip Kaynak Yönetimi isimli bir sınavdır…
Acaba detaylı bilgi alacağım bahsettiğiniz pilotaj sınavına gireceğimiz pilotaj okulunun ismi ve telefon numarası nedir?Özel mi Devlet mi bu sınavı yapıcak olan kurum?
Pilotaj kurumu tamamen sizin ihtiyac ve tercihlerinize gore degisir Busra hanim.