Pilot olmak ve uçuş okulu eğitimine yazılabilmek için en düşük yaşı sınırı 18’dir. Bu yaş sınırı EASA ve FAA şartları kapsamınca SGHM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenmiştir. 18 yaşı hususi pilot olmak içinken 21 yaş sınırı ise ticari pilot olabilmek içindir.
Peki neden yaş sınırları var?
Pilot eğitimine katılabilmenini yaş sınırı belirlenirken ana bakılan unsur eğitim materyallerini anlayabilecek kabiliyette olmak, yeterli olgunluk düzeyine ulaşmış olmak (uçak hesaplanmamış çılgınlık götürmez!) ve yeterli eğitim düzeyine sahip olmaktır. Öncelikle lise bitirmiş olmak şarttır. Bu da uluslarası ortamda yaş sınırını 16 yaparken Türkiye’de 18’dir. Eğitim seviyesi hakkında diğer yazımıza göz atabilirsiniz: Diploma Şartı
Unutmayın ki uçuş temel prensiplerini anlamak kolay bir iş değil. Basitçe aşağıda sizin için hazırladığımız zaman çizelgesine bir göz atıp sonra yorumlayalım:
Zaman çizelgesinde görüldüğü gibi en az 5 yıl bir süre sadece kaptan pilot olabilmek için gerekli. Sonrasında ise havayolları sizden maksimum verimi alabilecek ve uzunca bir süre verdiği eğitimin karşılığını görecek. Unutmayın, uçaklar uçtukça para kazandırır, yerde iken değil. Bu durumda sizin faal olabileceğiniz yaş onlar için çok önemli, bu yüzden havayollarına pilot kabulünde genelde yaş sınırı maksimum 30’dur. Ve yine unutmayınki size yolcuların canı ve havayolunun prestiji emanet edilecek, bu yüzden de minimum yaş sınırı 21 olarak kabul görür. Eğer çok uzun sürece çalışabiliyorsanız ve sağlık şartlarınız el veriyorsa kimse sizi durdurmayacaktır. 45-50 yaşlarında bir çok pilot yer hizmetlerine geçmekte, farklı şirketlerde müdürlük yapmakta, uçuş okullarında uçuş hocalığı ve danışmanlık yapmata olsa da eğer sağlık şartınız müsaitse genelde 65 yaşına kadar uçabilir ve bir ömür tutkunuzu yaşayabilirsiniz. Peki sağlık şartları neler diyorsanız şu yazımıza bir göz atın: Pilot olmak için sağlık şartları
Okumaya devam edin, detaylı analizimizle her yaşta pilot olabileceğinizi anlatıyoruz!
Peki neden ülkemizde genelde pilotluğa başlangıç yaşı 23’lerde? Cevabı çok basit, ülkemizde genelde havayolları aracılığı ile pilot olanlar çoğunlukta olduğu için ve havayolları üniversite bitirmiş kişileri tercih etti için pilot yaşı 23’lerdedir. Ayrıca unutmayın, belirli bir bölüm tercihi edilmesede sayısal bölümler ve hatta makine ve uçak mühendislikleri zaten genel prensipleri tanıması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.
Kaç Yaşında Pilot Olunabilir? Pilot yaş sınırı nedir?
Size aşağıda pilot yaş ortalamasına dair bir grafik sunacağız:
Bu pilot yaşı ne anlama gelmekte? Grafiğe bakarsanız ICAO (Uluslarası Sivil Havacılık Organizasyonu) yaptığı hesaplamada pilot yaş ortalamsının günümüzde 42 olduğunu görmüştür. Bu durumda 1-2 yıllık pilotluk eğitimi göz önüne alındığında eğer 40 yaş ve altında iseniz kesinlikle sıfırdan pilot olmaya başlamaya şansınız var ve pilotluk yaş sınırı sizin için engel değil.
Pilot Olmak için Maksimum Yaş Sınırı Kaç?
Sizin için tekrar ICAO’dan bir grafiği yorumlayarak başlıyoruz:
Grafikte pilotların 65 yaş sonrası uygulanan testlerden geçme ve kalma oranları ile yaşları karşılaştırılmaktadır. Yapılan analizlerin sonucuna göre 65 yaş sonrası pilotları testleri geçmekte ve performanslarında düşüklükler gözlemlenmiştir. Ayrıca 60 yaş sonrasında kardiyovasküler hastalıklarda ve kalp krizi riskindeki artışlardan dolayı da pilotların senede 1 değil 2 kez sağlık muayenesinden geçmesi zorunludur ki bu da havayollarına maddi ve sürekli masraf getirmektedir. Bu durumda havayolları tercihlerine göre eğer 1-2 yıl uçuş okulunu da hesaba katarsak, pilot olmanız için önerebileceğimiz maksimum yaş sınırı 58 olacaktır fakat bu konuda aşağıdaki analizlere bakmadan sonuçlandıramayacağız. Öncelikle bu sınırı destekler derecede bir pilot yaşı dağılımı grafiğimiz daha:
Son yıllarda yapılan çalışmalar ve teknolojideki ilerleme pek tabiki insan ortalama ömrünü ve yaşlılıktaki performansını artırmıştır. Bu durumun pilot yaş sınırlamasına etkisi de yukarıda görülecektir ki yaşı 50 üzeri pilotların sayısında artış mevcuttur. Bunun anlamı, bu yaştan sonra işe girebileceğiniz olmasa da havayollarının sizleri daha uzun tutmayı tercih ettiği anlamına gelmektedir.
İlk İş için Pilot Yaş Sınırı Maksimum Kaçtır?
Bu sorunun net cevabı her havayolunun işe alım politikasına göre değişmekle birlikte size pilot olmanın maksimum yaş sınırını kısaca aşağıdaki grafikte anlatabiliriz:
Yukarıdaki grafikte gördüğünüz üzere 40-45 arasından sonra pilotların tecrübesi az ise işe alım oranları düşmekte. Bu yüzden eğer havayolu pilotluk eğitimi düşünüyorsanız kesinlikle tavsiyemiz uçuş okulu 40 yaş civarlarında bitirmiş olmanızdır. Bu işin sonu mu? Tabiki hayır. Bu yaştan sonra da pilot olabilir ve iş bulabilirsiniz ama nasıl? Cevap için okumaya devam edin.
45-60 Yaş Arasındayım ve Nasıl Pilot Olabilirim?
Eğer uçuş eğitiminizi pilotluğu iş olarak yapmak için alacaksanız, tavsiyemiz kesinlikle özel jet pilotluğu veya bireysel pilotluktur. Nedenini hemen anlatalım:
Yukarıdaki grafikte göreceğiniz üzere 1. bölgede bütün yaş gruplarının özel jet kullanımında iş oranı düşerken yaş ortalaması yüksek pilotların 2. bölgede özel jetlerde daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu da eğer yaş ortalamanız yüksekse ve az tecrübele pilotluk yapacaksanız özel jet ve bireysel yada şirketsel pilotluğa yönelmenin şansınızı çok daha fazla artıracağı anlamına gelmektedir. Bu durumda size önereceğimiz pilotluk eğitimi PPL Hususi Pilot Lisansı olacaktır. Üzerine tıklayarak PPL eğitimi yazımıza gidebilir ve bilgi alabilirsiniz.
20-45 Yaş Arasındayım Nasıl Pilot Olabilirim?
Cevap basit, her türlü pilot olabilirsiniz. İnsanların her şeyi çok kolay idrak ettiği ve belirli bir tecrübeye ulaştığı yaştasınız. Zaman kaybetmeden ATPL Eğitimi alarak havayolu pilotu olabilir veya PPL eğitimi ile özel pilotluğa yönelebilirsiniz. Hangi uçuş okuluna gitmeliyim sorsuna cevabı bu sayfamızdan bulabilirsiniz: En İyi Uçuş Okulları Listesi
16-20 Yaş Arasındayım Nasıl Pilot Olabilirim?
Önünüzde iki seçenek mevcut:
- Üniversitelerin Pilotaj Bölümüne giderek pilotluk eğitimi lisans seviyesinde almak .
- Uçuş okuluna başvurarak pilot olmak.
Üniversitelerin pilotaj bölümüne başvurmak istiyor ama hangi üniversite pilotluk eğitimi veriyor bilmiyorsanız bu yazımızdan bakabilirsiniz: Pilotaj Bölümlü Üniversiteler
Eğer uçuş okuluna başvurmak istiyorsanız ise bize buradan ulaşabilirsiniz: Uçuş Eğitimi Başvurusu
Uçuş okulları ve pilotluk yaş sınırı için bütün sorularınızı bu yazımıza yorum olarak yazabilirsiniz.