Bu yazımızda THY Akademi’den Burcu DENİZ ile yaptığımız röportajı okuyacaksınız. Eğer videosunu izlemek isterseniz aşağıdan, okumak isterseniz ise videonun altından devam edebilirsiniz. Umarız ki bu röportaj pilot olmak ve uçuş okullarına, THY pilotluk eğitimi programına, yurt dışında pilot olmak ve bir çok soruya cevap olacaktır. Sorularınızı yorum olarak iletebilirsiniz.
Pilot olmak için şartları mı merak ediyorsunuz? Buradan girebilirsiniz: Pilot olmak şartları
Röportajın yazılı kısmını ise aşağıdan okuyabilirsiniz.
Kendinizi tanıtır mısınız?
Ben Burcu DENİZ, şuanda öğrenci pilotum pilot aday adayım hatta bu şekilde geçiyor, yaklaşık olarak bir senedir bu bu bu eğitimi almaktayım pilot olma hayaliyle. Şuanda da uçuş aşamasındayım fakat malum pandemi yüzünden çoğu şey gibi hepimizin durumu askıya alında. şuanda bekleme sürecindeyim kısaca kendimi tanıttım.
Neden pilot olmak istediniz? Sizi defalarca denemeye iten şey neydi?
Aslında bu hikaye çok uzun siz bloğumu okuduğumuz için belki biliyorsunuzdur benim bu sürecim tam 5 buçuk sene sürdü normal şartlarda süreç bu kadar uzun süren bir süreç değil yani maksimum 1 sene falan sürer ancak ben sizin dediğiniz gibi defalarca elenerek tekrardan başvurdum. Neden pilot olmak istiyordum şu şekilde: Ben daha önce kurumsal firmalarda çalışıyordum, uzun yıllar oralarda çalıştım ancak hani herkesin böyle hayatıyla ilgili hayalleri olur ya işte kimi insanda ben yaşlanınca sahil kasabasına gideceğim bir ev alacağım işte huzurlu huzurlu orada yaşayacağım, kimisi aile kurmak ister, kimisi şirket kurmak ister ben kendimi o çalışmış olduğun şirketlere yada hayata bir şekilde ait hissedemiyorum çünkü öğrenmeye karşı büyük bir açlığım vardı ve farklı bir kariyer patikası çizmem gerektiğini biliyordum ama ne çizmem gerektiğini bilmiyordum. Dürüst olayım baştan bu benim çocukluk hayalim değildi aslına. Bakarsanız o yüzden de istemediğimi bularak ben devam ettim. Bir gün tesadüfen THY akademiyi öğrendim. THY akademi bir arkadaşım tarafından söylendi. İşte tam senin için bir meslek senin için çok uygun diye bir anda… Benimde böyle aklım büyülendi makinaları çok seviyorum. Ben araba kullanmayı çok seviyorum, motor sürmeyi çok seviyorum gerçekten o cihazları ve bilimden anlamayı çok seviyorum. Ancak bu süreçte çalıştıkça pilotluğun sadece uçak kullanmak olmadığını anladım işte sanırım her defasında beni tekrar tekrar heveslendiren aslında mesleğin içinde sürekli çalışmanız gerek, sürekli bir şeyler öğrenmeniz gerekti işte metrolojiden de bir şey bilmelisiniz, fizik de bilmelisiniz, matematik, ingilizce, insan ilişkileri ve teknolojiyi de takip etmelisiniz tüm bunların bir arada bulunduğu başka bir meslek var mıdır bilmiyorum. Aynı zamanda yükseklerde olmak dünyayı oradan görmek bunlarda şu duygusal tarafları bunları gördükçe düşündükçe düşündükçe her seferinde daha çok hırslandım. Heveslendim doğal olarak kendime en uygun meslek olduğuna emin oldum. O yüzden de hiç vazgeçmedim, tekrar tekrar denedim.
Sizce pilot olmak için en optimum yaşı kaçtır ve ne zaman geçtir?
En çok bana da gelen sorulardan birisi bu ben aslında bu konuda herkese cidden böyle çok kızıyorum, neden kızıyorum derseniz: Şundan dolayı benim beş buçuk senem gitti dedim. Buna hiçbir zaman 5 buçuk senem gitti gözüyle bakmadım. Hatta şöyle, iyiki bu genç yaşında akademi kazanmışım çünkü olaylara perspektifin çok çok daha farklı. Belki geçmişte kazansaydım bu kadar da bu açıyla bakamıyor olacaktım o yüzden bu yaşımda kazanmış olduğumdan dolayı hiç pişmanlık duymadım şimdi en çok sorulan soru aynı şekilde bana da çok mu geç kaldım, 30 yaşından sonra şu olur mu vs… Yaş da bir iş mi, sadece bizim günleri sayarak işte bir bir gün döngüsü tamamlanınca söylediğimiz bir şey, yani şirketlerin eğer ki kısıtı yoksa, yani istediğimiz meslek için gereken kısıtlamanın gerisinde kalmıyorsa, bence kişinin kendisine böyle bir kısıtlama koyuyor olması gerçekten çok mantıksız. Çünkü sonuçta bu sizin hayatınız. Yani 30 yaşına geldiniz ve bir insan ömrü ne kadar yaşayacağımızı bilemeyiz ama 80 yaşının değil hadi 60 70 yaşına kadar çalıştığınızı düşünün… Yani kalan 50 yılımızı istemediğiniz bir meslek harcamaktansa yaş hiç farketmez. Bence pilotluk içinde başka bir meslek için de geç diye bir şey yok, yeter ki doğru olanı bulup o yoldan ilerlemek lazım. Ben de şuanda 32 yaşındayım gördüğünüz gibi hala öğrenciyim o yüzden çok da mutluyum halimden. Bence öyle bir şey düşünülmemesi lazım aslında iyi ki sordunuz bu soruyu. Yani bunla alakalı anlatmaya çalışsam da videolarda genelde sürekli aynı sorular tekrar tekrar yorum olarak da geliyor demek ki burada daha net bir bilgilendirme eksiği var ki insanların kafasında soru sürekli mevcut.
Nasıl pilot olunur, sadece THY, Sunexpress ve Pegasus gibi havayollarının programlarına girerek mi?
Şu şekilde bahsetmiş olduğumuz şirketlerin tabii ki akademi programları var, belirli sınavları geçtikten sonra buralarda eğitim alarak o şirketlerin bünyesinde çalışmaya başlıyorsun ancak bu tek yol değil, ücretli uçuş okulları var. Tabii ki meblağ olarak sizlerde bilirsiniz yüksek mevlalar bunlar ve hani çoğunun da iş garantisi yok bu yüzden. Tabii ki insanlar buralara başvururken, biraz risk aldıklarını düşünüyor olabilirler, ancak bu da bir yol bahsetmemiz lazım yine. Bunun dışında yolun başından daha aklı başına gelip de daha lisedeyken böyle bir yola baş kalanlar var, bunlar da üniversite sınavında pilotaj bölümlerinde yine tercih edebilirler. Bir üniversiteden mezun olduktan sonra da tabii yine bazı şirketlerin sınavları var. O belirli şirketlerin sınavlarını ya geçmeleri gerekecek yine tip eğitimi gibi eğitimler almaları gerekecek ancak bizim aldığımız bütün sınavlara girmeyecek bu arkadaşlar çünkü pilotaj mezunu olacaklar. Yani 3 tane farklı seçeneğimiz var, artık hangisi uygunsa arkadaşlarımıza vazgeçmeden o yolda ilerleyebilirler.
Sizce uçuş okulu seçerken nelere dikkat etmek gerekli?
Şimdi aslında bu çok önemli bir şey gerçekten çok önemli bir şey, özellikle ücretli bir şekilde büyük bir mevlanın altına giripte bu yolda ilerleyecek arkadaşlarımın çok ciddi dikkat etmesi gereken bir şey çünkü bizlerin zaten anlaşmalı olduğu şirketlerimiz ile anlaşmalı olduğu okullara bizler gönderiliyoruz ancak kendiniz seçmeye gelince konu daha ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Herhalde burada hani kendim seçmediğim için okulumu tabii bu konuda uzman ben değilim, belki çok daha fazla detaylar da vardır ama şimdi siz sorunca benim aklıma gelen şey muhakkak ki eğitim kadrosu çok iyi olması lazım, okulun vizyonunun çok iyi olması lazım ama onun dışında bazı okullar duyuyorum bende yorumlardan öğreniyorum bunları hep işte iş garantisi veren ama aslında hiçbir şirketle anlaşması olmayan bazı okullar duyuyorum işte bunlar iyi araştırmaları lazım. Bence arkadaşlarımın cidden böyle iş garantisi var mı yoksa okuduktan sonra açıkta kalabilecek diğer pozisyonlar olabilir mi araştırması lazım. Benim şahsi görüşüm şu an siz sorunca aklıma ilk böyle, ayrıca uçaklar ve uçak kadrosu yani yeter uçakları var mı bu okulların sonuçta pilot olmaya gidiyorsunuz ve teorik eğitimleri… Hocalar önemli, kendi kendinize uçmayı öğrenemezsiniz o yüzden yeterli uçak kadrosu, teknik ekibi, teknik ekibinin kalitesi… Bence bunları nasıl araştırılır, nasıl öğrenilir bilmiyorum ama belki siz bir mühendis olarak bu konuda daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Benim aklıma ilk gelen en önemli şey bu.
ATPL nedir ve nasıl alınır, süreci anlatır mısınız?
Hazırlanırken bizim de sürekli kafamız karışıyor işte ATPL nedir ki, nasıl alınır, bir sürü şey var. Şimdi benim içinde bulunmuş olduğum eğitimde ATPL olarak geçiyor ticari havayolu taşımacılığında aldığımız bir lisans. Bahsetmiş olduğumuz eğitimde bir sürü ders alıyoruz işte az önce bahsettiğim ve metroloji dersinden tutun ne desem balans dersleri diğer dersler. Bir sürü ders var şimdi dersin sayısını unuttum işin komiği ondan fazla ders var. Bu ondan fazla dersi aldıktan sonra sınavlara giriyorsunuz, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde tabii hepsini birden alıp girmiyorsunuz da bölüm bölüm alıyorsunuz. Giriyorsunuz daha sonra bu sınavları tamamladıktan sonra da lisansınız inşallah bizim de bir an önce elimize geçer lisansınızı alıyorsunuz. Evet bu süreç böyle dediğim gibi daha farklı süreçlerde var. Bütün bu dersleri aldıktan sonrada uçuşlara başlıyorsunuz. Tüm bu süreci tamamladıktan sonra hangi şirket bünyesinde iseniz o şirketin bünyesinde bu seferde size çıkan tip eğitmini tamamlıyorsunuz. Tip eğitiminiz bir tipteki belirli sınavları geçtikten sonra da tüm bu süreç tamamlanmış oluyor ve inşallah FO yani kaptan olarak görevinize başlıyorsunuz.
Yurt dışında eğitim alınarak pilot olunur mu? SHGM yeni taslağından haberdar mısınız?
Bu süreçte özellikle benim de çok tanıştığım insanlar oldu. Malum 5 buçuk sene sürünce kimi arkadaşlarım kazandılar, devam ettiler, kim arkadaşlarım elendiler ve elendikten sonra yurtdışına giden arkadaşlarım da oldu. Yurt dışında ATPL alıp gelip burada bazı şirketlerin sınavlarını geçip ciddi eğitim alarak şuanda çalışanda var ancak yurt dışında eğitim alıp gelip ne yazık ki hiçbir şirketle anlaşamayan insanlar da var. Bu konuda bu raportaj vesilesiyle izleyicilerime aslında güzel bilgiler verirsek çok iyi olur çünkü neye göre yurtdışında eğitim seçilir? Dediğim gibi benim kendi çevremde ve hedefine ulaşan da var ama ne yazık ki bütün harcadığı paralar boşuna giden de var.
Üniversite okumanın pilot olmak için faydası var mıdır ve hangi bölüm?
Aslında bu soruyu bana genç arkadaşlarım, lisedeki lise son sınıftaki arkadaşlarım çok soruyor. Bazen de cevaplarken çekiniyorum açıkçası çünkü hani o dönemdeki bir kişiye kalkıp da işte şunu oku, bunu oku deyip sonuçta büyük bir büyük bir şey. Eğer sevmezse veya ileride başka bir şey önermek isterse de böyle bir şeyin altına da girmek istemem ancak ben kendi içim olarak yani en azından bu eğitim de gördüğüm kadarıyla bazı bölümler tabii ki pilotaj bölümündekiler en azından bazı dersleri anlamaya daha yatkın oluyorlar. Bu bir gerçek ancak bu demek değil ki bizim filomuzda sözel bölüm mezunu da var avukat arkadaşıma gazeteci arkadaşım var ama uçak mühendisi, makine mühendisi, elektronik mühendisi… Hepimiz aynı sınıfta aynı eğitimi alıyoruz, aynı filoda… Öncelikle bence kişiler ne istiyorlarsa gönüllerinden ne yapıyorlarsa onu seçsinler ama bizi de şu an izliyorsa zaten pilot olmak istiyor. Pilotaj okursa tabi bu yolda ilerlemek bence avantaj eğer ki benim zamanında aklıma gelmiş olsaydı böyle bir şey tabii ki o kadar yüksek puan alabilecek olsam pilotaj tercih ederdim çünkü daha o yaşta kendimi burada görmek isterdim. Açıkçası şu şekilde sorular oluşabiliyor: Anlıyorum, insanların hani pilotaj okursam ve bir şirkete giremezsem o zaman hiç de elimde başka bir işim olmayacak, ben ne yapacağım gibi sorular çok normal. Eğer bir şekilde endişeleri varsa o zaman örneğin makine mühendisi diyelim okunabilir. Örneğin, makinadan önce uçak mühendisliği, uçak mühendisliği gibi bir bölüm okuyup en azından işte sizin de yapmış olduğunuz gibi bir şirkette çalışırken uçakları bu kadar çok seviyorsanız, yeterince çalışırsanız şirketlerin akademileri başvurarak bu yoldan da ilerleyebilirsiniz.
Pilotluk mesleğinden beklentileriniz neler? (dünyayı gezmek mi vs….)
İşte aslına bakarsanız çoğu insanın düşündüğü şey şu oluyordu ilk başta işte sonuç olarak pilotların iyi kazanıyorlar işte prestijli bir meslek, dünyayı geziyorsun vesaire ama mesleğin içine girdiğinde daha doğrusu ben de daha içine girmedim ama yeterince araştırmaya başlayıp öğrendiğiniz zaman bakıyorsunuz ki pilotluğun bunun alakası yok yani o kadar yoğun o kadar stresli işler. Bir uçuş yapıyorsunuz ki bazen gittiğiniz yerde kalkıp da o şehirde gezebilecek fırsatınız olmuyor. Yatıp dinlenmeniz gerekiyor o yüzden eğerki bu şekilde ya ben geleceğim şey yapacağım falan diye düşünen varsa bence bir daha düşünsün çünkü önemli olan bu mesleği sevebilmek. Bence işte beni cezbeden kısım bu zorlukları. Bana göre onlar zorluk değil. Bana göre onlar işin eğlencesi, işin nasıl desem, cezbeden kısmı ise çok çalışmak. Be bileyim, gecenin üçünde dördünde kalkıp havaalanına gidip hazırlanmak o karanlıkta, bütün ışıklarını görmek beni cezbeden kısımlar bunlar ama benim için en önemli şey şu yaşlandığınız zaman bile değer kazanabildiğiniz bir meslek bence bu çok önemli. Çünkü bir çok meslekte yaşlandıkça değeriniz düşüyor ancak bu meslekte yaşlandıkça artıyor. Yani bir kaptan pilot demek bulunamayacak kadar çok bilgiyi bünyesinde barındıran, tecrübeyi barındıran insanlar demek o yüzden hani benim için inşallah hayalim iyi bir kaptan pilot olmak, ondan sonra da belki eğitmen olup yine böyle genç arkadaşlarıma yardım ede bilmek beni cezbeden burası.