Havacılıktaki koronavirüs krizinin beklenenden uzun sürmesi ve uçakların yerde aylarca kalması sonrasında bugünlerde artık krizden çıkışı konuşuyoruz. Tabiki bu krizin en büyük etkilerinden birisi de uçuş okullarına oldu. Uçuş okulu bulunan ve kadet pilot adayı yetiştiren havayolları birer birer pilotluk eğitimi programlarını durdurduğunu açıklamaya başladı.
Pegasus Havayolları en son yaptığı açıklamayla Covid19 nedeniyle planlarında değişikliğe gittiğini belirterek “Pegasus Pilot Yetiştirme Programı”nı bir sonraki duyuruya kadar durdurduklarını belirterek hali hazırda seçilmiş bulunan adaylar içinse bir sonraki alımda öncelikli olarak gözetileceklerini belirtti. Malasef bu üzücü açıklamayı yapan bir tek Pegasus Havayolları değil, dünyadaki bir çok hava yolu şuanda pilot yetiştirme programlarını durdurduklarını ve alımları iptal ettiklerini duyurmakta. Aklımızda iki soru var:
- Neden pilotluk eğitimi durduruluyor? Ne zaman düzelecek.
- Ne yapmak gerekli? Böyle mi devam edecek?
Havayolları Uçuş Okulu Pilotluk Eğitimi Programlarını Neden Durduruyor?
Yukarıdaki grafikten anlayacağınız üzere koronavirüs krizinden dolayı 2020’de havacılıkta çok sert bir düşüş yaşandı. IATA verilerine göre havacılığın eski ivmesine ulaşması 2024 yılına kadar sürecek. Bu esnada havayolları yaşlı uçaklarını erken emekliliğe ayıracak ve uçak sayısı da azalacağı gibi pilot ihtiyacı da azalacak. Nitekim seyahate olan güven insanlar arasında fazlasıyla düşmüş durumda. Peki pilot olmak aşkıyla yanıp tutuşan birisi bu durumda ne yapmalı?
Pilot Olmak İsteyen Ne Yapmalı? En İyi Çözümler
Şuanki havayollarımızın en tecrübeli kaptanları 1990’larda havacılık zirvesine başlarken işe girmiş ve yıllarca uçuş tecrübeli kaptan pilotlarımızdır. Bu pilotlarımız ve bunlara yakın zamanlarda işe girmiş olanlar 2025 civarlarında emekli olmaları beklenmekteydi. Şuanda yaşanan krizden dolayı uçak sayısı azaldığı gibi aynı şekilde havacılık şirketleri çalışan sayısını da azaltmak zorunda kalacaklar. Bu gibi durumlarda alınan en geleneksel yöntemlerden bir tanesi ise erken emeklilik sistemidir. Yakın süreçte emekli olması gereken pilotlara belirli paketler sunularak erken emekliliği istemeleri teşvik edilebilir. Bu durumun anlamı ise havayollarının bir süreliğine sadece ve sadece ihtiyacı olduğu kadar pilotla uçuş gerçekleştireceği demektir. Bu da krizden sonra normale dönüş ile birlikte kısa sürede tekrar pilot alımlarının ve uçuş eğitim programlarının başlayabileceği anlamına geliyor. Bu konudaki tahminimiz 2 yıl civarı bir süredir. Peki ne yapmalı?
- ATPL eğitimi 2 yıl sürmekte. Modüler olarak (PPL ile başlayarak) zamana yayıp ATPL almak en mantıklı seçimlerden bir tanesi. Nitekim banka faiz oranları da düşmekte. Hesap yapmak için buradaki aracımızı kullanabilirsiniz: Pilotaj Banka Kredisi
- Havacılığın çok daha iyi olduğu ve daha hızlı düzeleceği bir bölgeye gitmek. Bazı hükümetler kendi havacılık endüstrisini ve havayollarını kurtarmak için önlemler alarak yardım sağladı. Buralarda havacılığın çok daha hızlı normale döneceği kesin. Bu durumda neden bu ülkelerde uçuş eğitimi alınmasın?
- Teorik eğitimleri tamamlayıp uçuş eğitimi için beklemek. Bu da bir seçenek.
- Sadece PPL (Hususi Pilot Lisansı) alıp beklemek. PPL gereksinimlerine buradan bakabilirsiniz: PPL Eğitimi
- Mülakatlar için elinizi güçlendirmek amacıyla ve tutkunuz için havacılık kültürünüzü geliştirerek tekrar düzelmesini ve havayollarının ücretsiz pilotluk eğitimi programlarını tekrar açmasını beklemek. Örneğin UPL eğitimi alıp hobi olarak yapmak: UPL Eğitimi
- Uçuş Simülasyonu (Flight Simulator) yükleyip simülasyonda dahi olsa uçuş bilginizi olabildiğince artırmak ve olayları anlamak için çalışmak.
Pilot olmak ve koronavirüs krizinde uçuş okulu eğitimine yazılmadan doğru adımları atmak için başka önerileriniz mi var? O zaman yorum olarak yazın tartışalım.