Üzücüdür ki koronovirüsün (kovid-19) en çok etkilediği ve hatta darbe vurduğu sektör havacılık sektörüdür ve tabiki uçuş okulları. Dünya çapı uçuşlar iptal edilmiş, ülkeler karantinaya başlamış ve sınırları kapatmış bir durumda. Gelelim ki böyle bir durumda ilk etkilenen sektör pek tabikidir ki havacılık sektörü. Bu yazımızda amacımız koronavirüs salgınının uçuş okulları ve pilot adayları üzerindeki etkileri hakkında bir farkındalık yaratmak ve olabildiğince geniş bir kitleye ulaşmaktır. Günümüz şartlarında, uçuş okullarının kapandığı ve pilot adaylarının eğitimlerinin durdurulduğunu göz önüne alırsak, lütfen bu yazıyı olabildiğince fazla kişiye ulaştırınız.
Koronavirüsün (KOVID-19) Havacılığa Etkisi Nedir?
Koronavirüsün uçuş okulları ve pilot olmak isteyenlere olan etkisi ve zararını anlamak, havacılığa olan etkisini anlamaktan geçiyor. Bu yüzden sizle gerçekçi verilerle analizimizi paylaşıyor ve anlamanıza yardım etmek istiyoruz. Öncelikle aşağıdaki haritada Türk Hava Yolları (THY)’nın Dünya’da uçtuğu noktaları ataçlarla ve koronavirüsün etkilediği yerleri kırmızı çemberlerle işaretledik. Böylece uçuş ağımız ve etkilenen ülkelerle nasıl eşleştiğini göz önüne serebiliriz:
Bu haritanın ilk sonucu sizde ne oldu? Tabiki de dünya’da önemli hub haline gelmiş İstanbul gibi havalimanlarımızda (ve tümünde) uçuşların iptal olması ve hatta yok olmasına kadar gitti. Uçaklar yerde kaldı, bakım masrafları çıktı, karantinalar başladı ve işçiler eve gitti. Havayolu şirketleri batma eşeğine geldi uçuş operasyonlarını yapamadıkları için. Kısacası havayolu şirketleri yolcu taşıyamadı, taşıyacak yolcu kalmadı. Aşağıdaki grafikte İstanbul Havalimanının son 1 ay içerisindeki uçuş verilerini görebilirsiniz. 1 ay önce olan 588 uçuş sayısı günümüzde 69’a düşmüş durumda. Bu uçuşların da bir çoğu takdir edersiniz ki tahliye uçuşlarını oluşturmaktadır. Peki filosunda 322 uçak olan THY gibi havayolları ne yapıyor? Mecburen uçaklarını yerde tutuyor. Gelin grafiğe bir göz atalım:
Üzeri uçak dolu görmeye alıştığımız İstanbul çok üzücüdür ki o yoğun hava trafiğine veda etmek zorunda kaldı. Bu grafiğin çok ağır bir bedeli oldu. Hava trafiği malasef durmaya yakın düzeye geldi. Hatta havayolları uçuş kotalarını kayıp etmemek için boş uçuşlar düzenlese de uluslarası otoriteler buna kısa sürede çözüm bulup kotaları kaldırdı. Peki İstanbul’a haritada bir göz atıp bu üzücü manzarayı daha iyi canlandırmanıza yardımcı olalım:
Haritada görebileceğiniz üzere yazıyı yazdığımız anda 5 uçak görülmekte. Normalde iniş ve kalkışlarda sıraların olduğu, uçakların daireler çizerek iniş sırası beklediği ve bazen çevre havalimanlarına yönlendirildiği İstanbul Havalimanın’da şuan kuş uçmaz hale gelinmiştir. Daha kötü bir manzara görmek ister misiniz?
Bütün bu finansal etkiler elbette ki uçak şirketlerimizin hisse seneti fiyatlarında da sert düşüşlere sebep oldu. Aşağıdaki resime bakarsanız 17 Şubat tarihinde 15,29 TL olan Türk Hava Yolları hissesi fiyatı son günlerde 7,71 TL’ye kadar düşerek neredeyse yarı yarıya değer kaybetmiştir.
Uçuş Okullarına ve Pilot Adaylarına Etkisi Nedir?
Malumunuzdur ki bu durumda olan havayolları öncelikle çalışan maaşlarında kesintilere gidip daha sonra ücretsiz izne ayırmalara ve hatta işçi çıkarmaya başlayacaktır. Doğal olarak da pilot ihtiyacını geçici olarak askıya alacaktır. Bu durumda pilot ihtiyacında geçici ama sert bir düşüş gözlemlemek kaçınılmazdır. Her ne kadar uzun vadede olmasa da, havayollarının bu krizden tam olarak çıkması en az 2-3 yıllarını alacak, belki de tek başlarına yapmayarak batacak veya devlet tarafından kurtarılacaklardır. Bu 2-3 yıllık süre ve bunun tüm dünyadaki etkisi tabiki önümüzdeki yıllardaki pilot ihtiyacını yüksek oranda etkileyecektir. Şirketler daha çok nakit artırımına gitmek zorunda kalacaklar ve ekonomi yapacaklardır.
Birde bunun üzerine gelen eğitime ara… Koronavirüs salgınının yavaşlatılabilmesi için alınan önlemler arasında biliyorsunuz ki Milli Eğitim Bakanlığının 30 Nisana kadar eğitime ara verme kararı önemli yer tutmaktadır. Bu eğitime ara verme kararı mecburen uçuş okulları ve akademilerini de kapsamaktadır. Doğal olarak bu karar sonrasınca bütün uçuş okulları kapatılmış, ön göremeyenler eğitimleri iptal etmiş, durumu idare edebilenler ise eğitimleri geçici olarak askıya almıştır. Buna örneklerden birisi THY Uçuş Akademisi olmaktadır. 600’e yakın pilot adayına ilettiği mesajda, eğitime ara verildiği ve 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren tedbirler kalkana kadar ücretsiz olarak izne ayrıldıkları belirtilmiştir.
Kesinlikle unutmayalım ki, bu kararı gönderen Milli Eğitim Bakanlığı, aynı zamanda gönderdiği genelge ile idari izni düzenlemiş ve öğretmenlerin maaşlarında kesinti olmayacağını ve ödemelerini alabileceklerini belirterek müjdeli haberi vermiş ve çalışanlarına destek olmuştur.
Havayolları, Devletimiz ve Uçuş Okullarına Önerilerimiz
- Bütün havayollarını çalışanlarını ve pilot adaylarını maaşlarını ödemek kaydı ile onların sağlıkları için evde bir süre tutmalarını
- Havayolları ve uçuş okullarının iş kontratlarını askıya almamalarını, ücretsiz iznin son çare olmasını
- Uçuş okullarının ise eğitimleri geçici askıya almasını veya ertelemesini ancak iptal etmemesini, daha sonra sigortalarca adaylara zorluk çıkarılmayacak şartlar içinde ilerlenmesini
- Yine uçuş okullarının kredi borçlarıyla uçuş eğitimi alanların da düşünülmesini
- Devletimizin de bu zor durumda havayolları ve uçuş okullarına gereken yasal ve finansal yardımları sağlamasını talep ediyoruz.
Saygılarımızla,
UçuşOkulu.Org Ekibi