Bir çok kişi gibi pilotluğa başlangıçta aklınıza gelen ilk soru kokpitte neler olduğudur. Bundan dolayı size yazımızda uçak bordo aletleri hakkında önemli bilgiler vereceğiz. En önemlisi uçuş göstergelerinin isimleridir. Bu yüzden size uçuş göstergeleri ve onların mimarisini anlatan bir resim çizeceğiz. Öncelikle nelere göz atacağımızı bir listeleyelim. Daha sonrasında ise bu göstergeleri ve düğmeleri tek tek inceleyerek sizlere çalışma prensiplerini aktaracağız.
- Sürat göstergesi
- Pusula
- Saat
- Durum cayrosu
- Altimetre
- İstikamet cayrosu
- Dönüş-kayış göstergesi
- Yağ basıncı
- Yakıtmetre
- Ampermetre
- Vakum
- Yağ ısısı
- Gaz kolu
- Benzin ve hava karışım kolu
- Takometre (Motor devir göstergesi)
- Varyometre
- VOR1, VOR2 göstergeleri
- ADF göstergesi
- NAC/COM, Transponder ve kumanda cihazları
- Yakıt pompası tuşu
- Master switch yada master tuşlar
- Batarya
- Alternatör
- Motor çalıştırma anahtarı ve manyeto
- Flap
- Trim
- Joyistik, Pitch-Roll kumanda kolu
- Işıklar
- Oto pilot kumanda kutusu
Şimdi bu göstergeleri sırasıyla iki adet resimle uçak bordo paneli aletlerine bakarak görelim. Resimde paylaştığımız uçuş göstergeleri mimarisi Cessna 152 tipi uçağa ait olmaktadır.
Önemli 6 Ana Uçak Bordo Aletleri
- Sürat Göstergesi: Ölçülen basınç farkından faydalanarak hava hızının ölçüldükten sonra gösterilmesini sağlar. Ölçüm yapılımı ve mekanizmanın işleyişine dair daha detaylı bilgiyi okumak için aşağıda buraya tıklayın: Sürat Göstergesi
- Altimetre: Barometre sayesinde atmosferik basınç ölçülmesiyle uçağın irtifasının feet cinsinden yansıtılmasını sağlar. İrtifa göstergesi ile ilgili daha detaylı bilgi alıp tekniğine inmek ve içindeki tüm ibreleri öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayın: Altimetre
- Durum cayrosu: Uçağın gerçek ufka göre yatay veya düzlemsel olarak durumunu belirten cayrodur.
- Dönüş kayış göstergesi: Uçağın dönüş derecesini ve dengesini gösterir.
- İstikamet cayrosu: Uçağının başının nereye döndüğünü pilota göstermek için kullanılır.
- Varyometre: Dikey hız göstergesi. Uçağın iniş veya tırmanış hızını dakika başına düşecek feet olarak gösterir.
Diğer Uçuş Göstergeleri
Hayali Uçuşla Uçuş Göstergelerini Kullanmak
Uçuş çeklistleri yoğun anlama ve hatırlama gerektirir. Bununla birlikte hata götürmeyecek aşamalardan oluşan listelerdir. Sonuç olarak uçuşun güvenli devamlılığı için çeklistleri eksiksiz uygulamak zorunludur. Uçmadan pilot adayının bu listeleri en iyi şekilde pratikleştirmesinin tek yolu hayali uçuş ve simülasyonlardır. Merak etmeyin, ucusokulu.org’ta için de sizlere yardımcı oluyoruz. Hayali uçuş yapmak için yukarıdaki mimariyi karşınıza alıp, çeklisti sanki uçarcasına baştan ellerinizi gerçekteki gibi haraket ettirerek takip ederek uygulamanız gerekmektedir. Bu konuda hayali uçuş yazımıza göz atarak detaylı bilgi almanız en iyisi olacaktır.